
Jak się robi wino?
Wielu miłośników wina zastanawia się nad tym, jaką drogę musi ono przebyć, aby trafić na nasz stół? Produkcja alkoholu składa się z wielu etapów, jest długa i wymagająca. Ponadto różni się w zależności od szczepów, z jakich powstaje wino, pożądanego stężenia alkoholu czy smaku. Cała podróż zaczyna się jeszcze na plantacji. Zapraszamy na krótką wyprawę w świat fascynującego winiarstwa.

Jak zrobić wino z winogron?
A więc jak zrobić wino z winogron? Produkcję wina możemy podzielić na kilka etapów:
Zbiór owoców
Oczywiście, wszystko zaczyna się od zebrania winogron. Owoce winorośli zbieramy ręcznie, poddając je dokładnej selekcji. Czas zbioru zależy od konkretnej odmiany oraz pogody, jednakże do produkcji wina wybierane są owoce w pełni dojrzałe.
Usuwanie szypułek i miażdżenie winogron
W następnym kroku pozbywamy się szypułek i miażdżymy winogrona, co ułatwi wypływanie soku. Warto dodać, że w przypadku niektórych gatunków win czerwonych, owoców się nie miażdży. Poprzez proces maceracji, wydajność produkcji ulega zwiększeniu. Po zmiażdżeniu owoców zmienia się także ich smak, w którym możemy poczuć nieco kwasowości.
Maceracja
Kolejnym punktem w przebiegu wytwarzania wina jest jego maceracja. Polega ona na zostawieniu zmiażdżonych winogron, soku, skórek i pestek, w celu ich dojrzewania. Podczas niej ze skórek do soku przedostają się spore ilości związków aromatycznych. Maceracja okazuje się kluczowa, a jej czas trwania zmienia się w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać. Czasem trwa nawet miesiąc, wzbogacając smak wina.
Tłoczenie i fermentacja
Po maceracji przychodzi czas na tłoczenie moszczu na specjalnych prasach i spłynięcie samocieku. Sok z tłoczenia może różnić się zawartością cukru, stężeniem fenoli i związków lotnych, jak i samym smakiem. Po tłoczeniu zostaje zakonserwowany, przefiltrowany i oczyszczony. Teraz do działania przystępują drożdże winiarskie. Rozpoczyna się proces fermentacji alkoholowej, a więc cukier przetwarzany jest na alkohol, wodę oraz dwutlenek węgla.
Kupażowanie, dojrzewanie, butelkowanie
Już prawie koniec. Po przeprowadzonej fermentacji można już przystąpić do zlewania wina znad osadu. Następnie wino nadaje się już do zabutelkowania, chociaż można je też umieścić w beczkach czy kadzi do dalszego dojrzewania.
Jak powstaje wino białe?
Wino białe produkuje się w nieco odmienny sposób. Przebieg maceracji jest maksymalnie krótki. Trwa najczęściej 3-7 dni, a można ją też całkowicie pominąć. Ponadto skrócona jest także fermentacja mlekowa, gdyż wina białe powinny być w swoim smaku wyraźnie kwaśniejsze i świeższe, stąd ubytek kwasu jabłkowego nie jest wskazany. Znikoma ilość białych win jest zostawianych do dojrzewania, zazwyczaj oferowane są jako wina młode.
Jak powstaje wino różowe?
Wino różowe produkowane jest zazwyczaj z tych samych winogron co czerwone. W procesie jego produkcji maceracja jest skrócona, dzięki czemu ze skórek nie wydostają się barwniki, stąd uzyskuje tylko delikatną i subtelną różową barwę. Takie wina mogą zazwyczaj dojrzewać dłużej od białych.
Jak powstaje wino czerwone?
Wino czerwone charakteryzuje się długo przeprowadzaną maceracją. Ponadto jest to typowe wino dojrzewające w beczkach po długiej fermentacji mlekowej. Nie musi być błyskawicznie ściągane znad osadu – może dojrzewać, przejmując produkty autolizy drożdży.
Czy wino jest zdrowe?
Osoby preferujące tego typu alkohole z pewnością nurtuje pytanie, czy wino jest zdrowe? Z pewnością ucieszy Cię odpowiedź! Tak, wino jest zdrowe- o ile sięgamy po nie w umiarkowanej ilości. Co przemawia za wyborem tego alkoholu? Wino podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi, a przy tym obniża poziom tego złego. Ponadto, działa relaksująco i przyczynia się do poszerzenia naczyń krwionośnych. Alkohol ten ma też właściwości przeciwutleniające. Pomaga chronić nas przed zawałami serca i zatorami. Znajdziemy w nim resweratrol, a więc rodzaj polifenoli, który wykazuje się zbawiennym wpływem na nasz organizm. Pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, zapaleń czy nowotworów. Ten rodzaj polifenoli wspiera także proces metabolizmu oraz spowalnia starzenie się organizmu. Kieliszek czerwonego czy białego wina jest więc znakomitym dodatkiem do potraw, który nie tylko umili nam wspólnie spędzony czas z najbliższymi, ale też wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Spożywanie wina w rozsądnych ilościach jest w stanie zdziałać wiele dobrego.
Czy wino może się zepsuć?
Jak wiadomo, nic nie trwa wiecznie. Zastanawiasz się, nad tym, czy wino może się zepsuć? Niestety tak. Nawet najlepszej jakości wino ma swój termin ważności i może ulec zepsuciu. Oczywiście, czas ten jest różny i zależy od konkretnej odmiany. Niedojrzałe, świeże wina białe, różowe, a czasem także lekkie czerwone, mają najczęściej krótszy termin ważności, wynoszący ok. 1-3 lat. Dojrzałe wina czerwone są trwalsze. Ich termin ważności wynosi nawet 5-20 lat, a czasem i dłużej.
Ile może stać otwarte wino?
A ile może stać otwarte wino? Nie ma na to jednej, jasnej odpowiedzi. Proces psucia się wina nie przebiega wcale błyskawicznie! To, po jakim czasie to nastąpi, jest kwestią całkowicie indywidualną. W kilka godzin po otwarciu butelki będziemy cieszyć się głębokim aromatem i smakiem wina. Po kilku dniach jednak straci swoje walory smakowe. Jest to spowodowane dostępem do niego tlenu, bakterii i drożdży, które powodują reakcje chemiczne skutkujące jego kwaśnieniem. Wpływ na szybkość psucia się alkoholu ma też jego stężenie. Mocniejsze psują się wolniej. Można przyjąć, że lekkie wina ze względu na wysoką zawartość cukru po zakorkowaniu można przechowywać w lodówce do 7 dni. Wina białe nadają się do spożycia przez 5 dni od momentu otwarcia, o ile tylko będą prawidłowo przechowywane. Szczelnie zamknięte wina czerwone możemy trzymać aż do 28 dni. Wina musujące z uwagi na ulatnianie się bąbelków, należy wypić jak najszybciej, a zalecany czas przechowywania tych alkoholi wynosi 3 dni.
Jak rozpoznać zepsute wino?
Zepsute wino możemy poznać przede wszystkim po jego smaku, zapachu oraz barwnie. Taki alkohol w żadnym razie nie nadaje się do spożycia, gdyż mogą w nim znajdować się drożdże i bakterie, szkodliwe dla naszego zdrowia. Zepsute wino smakuje pleśnią, jest korkowe albo kwaśne. Często ma octowy zapach tudzież ziemisty aromat pleśni. Wyczujemy w nim niekiedy kapustę czy czosnek. Ponadto zepsute wino zmienia kolor, znajdują się na nim zarodniki pleśni, zawiera też bąbelki, które są wynikiem nagłej fermentacji.
Jak prawidłowo przechowywać wino?
Istnieje kilka czynników, które pomagają w zachowaniu wszystkich walorów wina, na jak najdłuższy czas. Jak możemy przypuszczać, najważniejsza jest temperatura. Wino powinno się przechowywać w temperaturze wynoszącej od 10 do 15 stopni Celsjusza. Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie wina w piwnicy. W przypadku jej braku można zainwestować w specjalne winiarki wolnostojące czy do zabudowy. Pamiętajmy, że nawet krótka ekspozycja na podwyższoną temperaturę może doprowadzić do zmiany walorów smakowych wina.
Sama temperatura to nie wszystko. Istotną rolę odgrywa także właściwa wilgotność. Optymalny poziom wilgotności przeciwdziała wysychaniu korka, a co za tym idzie- utlenianiu wina. Nie bez znaczenia jest też sam sposób ułożenia butelek. Nieodkorkowane wina powinny znajdować się zawsze w pozycji leżącej. Korek powinien mieć stały kontakt z zawartością butelki. Ponadto, wina nie należy przechowywać w miejscu, gdzie trzymane są artykuły o silnym zapachu, który mógłby wpłynąć niekorzystnie na jego aromat. Zakazane jest także narażanie butelek na działanie promieni słonecznych!
Gdzie uzyskać więcej informacji dotyczących wina?
Jeśli fascynuje Cię temat winiarstwa, chętnie próbujesz i eksperymentujesz z różnymi odmianami wina, być może dobrym wyborem będzie dla Ciebie zapisanie się na kurs winiarski dla początkujących. Dzięki niemu odkryjesz wiele tajemnic wina. Poznasz sposoby degustacji, łączenia wina z jedzeniem. Kurs winiarski dla początkujących to doskonały sposób na zdobycie cennej wiedzy dla wszystkich osób rozpoczynających swoją przygodę ze światem wina.